AZELIJA & SMIT NA „VECTOR & MOTIONDATA“ BIZNIS KONVENCIJI U GRACU 2018.

S leva: Azelija: Nenad Badovinac, SMIT: Mario Sić, Maja Sić, Ozren Smerečinski i Ante Sučić na Schlossbergu u Gracu, 2018.

U cilju pauze od radnih sastanaka u sklopu MotionData-Vector biznis konvencije koja je održana u Gracu, od 16.09.-18.09.2018. bilo je potrebno organizovati vreme za odmor. U periodu višegodišnje saradnjom sa Vectorom iz Beča (Austrija), često gostujem u Beču, a sada i u Gracu. Austrijanci pokazuju izrazito zanimanje za gostprimstvo koje iskazuju kroz popodnevna druženja i poslovne večere. Ni ovaj put Biznis Partner Konvencija koja je ove godine održana u Gracu, nije bila izuzetak.

Drugog dana boravka u Gracu, naši domaćini pripremili su nam prijatan obilazak Graca, glavnog grada austrijske pokrajine Štajerske. Stigli smo u centar grada gde smo videli raznolikost arhitekture ovog austrijskog grada koji je ušuškan među stare krovove. Prošetali smo prvo prema reci Muri koja prolazi središtem grada i prešli preko veštačkog, plutajućeg ostrva koji se diže i spušta u zavisnosti od visine reke. To je čelična konstrukcija, koja je povezana mostićima sa obalom. Nastavili smo da pešaćimo preko mostića i došli smo u centar grada u restoran koji se nalazi na vrhu tržnog centra.

Po izlasku iz restorana u kojem smo se počastili i nazdravili za uspešnu poslovnu saradnju, nastavili smo nekoliko minuta pešice po gradskoj jezgri kako bi došli do uspinjače sa kojom smo se popeli u gornji grad na brežuljak Schlossberg. Pred nama se, pojavila predivna panorama grada. Tada, samo iz druge perspektive imali smo takođe pogled ka prepoznatljivim gradskim krovovima. Posetili smo i obližnji toranj Sata koji je najpoznatija građevina u Gracu. Imali smo pristup za ulazak u njegovu unutrašnjost gde smo ostali zadivljeni starim, ali potpuno funkcionalnim mehanizmom, koji ujednačeno pokazuju tačno vreme na sve četiri strane kule Sata.

Okrepili smo se dobrim vinom u jednom od mnogobrojnih restorana na Schlossbergu i pošto je već pala noć, spustili smo se u centar na glavni Hauptplatz trg koji je omeđen sa Färberplatz, Mehlplatz i Glockenspielplatz. Taj prostor je ispunjen kafićima i restoranima. U jednom od njih imali smo rezervisanu večeru. Tamo sam prepoznao šarm i duh ovog grada, uz posebno oduševljenje specijalitetima austrijske kuhinje. I zaista, ovaj grad, sa slikom romantičnih malih ulica nedvosmisleno pruža pogled u prošle vekove, a opet je nakako u skladu sa savremenim životom kojeg je potvrdila i tema naših radnih sastanaka, a to su informacioni sistemi i savremeni načini elektronskog poslovanja u auto kućama.

Nenad Badovinac,
Austrija, Graz.
Septembar, 2018.